Bezoekers

149105
TodayToday342
YesterdayYesterday303
This WeekThis Week942
This MonthThis Month4811
All DaysAll Days149105
logo.jpg

Gedoe in Midden-Drenthe: Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork boycot commissievergadering

Gedoe in Midden-Drenthe: Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork boycot commissievergadering

 

Direct dit artikel delen:

Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork bleef woensdag uit protest weg bij de commissievergadering. Oorzaak: de samenstelling van de commissies.

'Bemoeizucht'

De pijn zit hem vooral in wat fractievoorzitter Charles de Haas ‘bemoeizucht van de grote partijen’ noemt. ,,Vooral de PvdA doet, ondanks twee zetels verlies, alsof ze de grootste zijn.”

De vorige collegeperiode kregen alleen de twee grote partijen PvdA (toen zes zetels) en CDA (vier) twee commissieleden. Alle overige partijen één.

Dat mocht ook iemand zijn die geen raadslid is. In Midden-Drenthe zijn drie commissies, waarin onderwerpen worden bediscussieerd voordat ze naar de gemeenteraad gaan.

Versnippering

PvdA, VVD en CDA hebben nu elk vier zetels. Gemeentebelangen en Gemeentebelangen SBW ieder drie. Dan zijn er nog twee partijen met twee zetels en één eenmansfractie.

De Haas wil dat elke partij evenveel commissieleden mag afvaardigen (één of twee). Ook twee niet-raadsleden, die wel op de kandidatenlijst van de partij staan, zouden in de commissies moeten kunnen plaatsnemen, maar altijd in combinatie met een raadslid.

Chaotisch

De commissiesamenstelling stond twee weken geleden op de agenda van de gemeenteraad. Die agenda werd op het laatste moment aangepast, wat leidde tot een chaotische vergadering. Zonder inhoudelijke discussie werd gestemd over De Haas’ voorstel.

Twee leden van gemeentebelangen stemden niet mee. Dat maakt de stemming ongeldig, zegt De Haas, die beroep heeft aangetekend bij de burgemeester.

,,Ik vind de procedure zo slecht, het begint bijna weer te lijken op de situatie onder Jan Broertjes.” Vier jaar geleden gunden oppositie en coalitie elkaar het licht in de ogen niet en was de uitkomst van de stemming op voorhand bekend.

'Compromissen lastig'

Fractievoorzitter van GroenLinks Rudie Weima, die voor De Haas’ plan stemde, is het niet eens met deze opmerking. ,,Je moet je op een gegeven moment neerleggen bij wat de meerderheid wil”, stelt hij.

,,Ik zie dat machtsvertoon niet zo. Compromisvoorstellen maken wordt op deze manier wel lastig.” Dinsdag bespreken de fractievoorzitters de commissiesamenstelling opnieuw.

,,Als iedereen van goede wil is komen we er wel uit. Ik vind het vervelend dat huishoudelijke zaken nu politieke lading krijgen”, zegt PvdA-fractievoorzitter Joop Kramer.

'Zo en niet anders'

De Haas houdt voet bij stuk. ,,We doen het zo of niet anders. Dan maar vier jaar lang niet in de commissie.” Het zou veel extra werk betekenen. Ieder punt dat de commissie afdoet als hamerstuk, kan door Gemeentebelangen SBW in de raad opnieuw ter discussie worden gesteld.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn