Bezoekers

198825
TodayToday67
YesterdayYesterday224
This WeekThis Week67
This MonthThis Month3685
All DaysAll Days198825
lijst5.jpg

Het resultaat besluitvorming raad van 7 maart 2019

 

 De coalitie heeft er geen seconde aan gedacht om de andere, niet coalitie partijen, ook maar een millimeter tegemoet te komen door bijvoorbeeld te zeggen: laten we proberen om SAMEN een nieuw stuk te produceren, waar de raad achter kan staan.

Hoe is deze contrastvorming eigenlijk ontstaan?

In onze optiek al direct na de verkiezingsuitslag, toen de PvdA, VVD en CDA hun Machtspolitiek wilden voortzetten. Uit armoede betrokken zij Gemeentebelangen erbij om hun Macht te onderstrepen.

Wij, als Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork, gaven met stip de voorkeur aan een breed Raadsprogramma, met een college bestaande uit drie portefeuillehouders, drie wethouders dus. Door de raad aangesteld. Gemeentebelangen Midden-Drenthe was hier voor de verkiezingsuitslag ook voor, maar liet door het toetreden tot de tegenpartij, die principes vallen.

Onze visie was mede gebaseerd op de denkwijze van de wereldberoemde politiek denker, Francis Fukuyama. Deze begaafde invloedrijke denker waarschuwt ook voor de “Machtspolitiek” , die zeker door de partijen die “aan de macht”zijn geweest ten koste van alles wordt gehandhaafd.

De raad van Midden-Drenthe past eigenlijk helemaal in het beeld van de beschrijving van de machtspolitiek, zoals Fukuyama waarschuwend beschrijft.

Het zou aardig zijn als de kiezer ons eerste verkiezingsprogramma uit de jaren zeventig nog eens zou lezen. Onze opvatting over religie in de politiek, toen reeds beschreven, past naadloos in de filosofie van Fukuyama. Als je religieus bent, dan kun je jouw religieuze overtuiging overal en altijd kenbaar maken, in woord en geschrift. Daar hoef je geen politieke partij voor te hebben met een godsdienstig etiket. Als Christen, Moslim, Joods of andere godsdienstige overtuiging, kun je jouw overtuiging uitdragen.

Dit geldt ook voor het tweede milieu, de school. Ook daar hadden we in 1970 al een heldere mening over en veroordeelden wij de achterhaalde schoolstrijd, waarvan wij het tijdperk al lang achter ons hadden gelaten.

Is het niet de hoogste tijd, dat die 23 raadsleden met hun besturen van de politieke partijen eens gaan nadenken, om de rest van deze “regeerperiode” eindelijk eens iets in saamhorigheid in het belang van de inwoners te gaan doen? De verloren energie in coalitie en oppositie is een verouderde verspilling.

En voor de mensen die het niet weten? Wel bel eens met Francis Fukuyama, hij is op dit moment in Nederland. Of lees zijn pas verschenen boek “Het einde van de geschiedenis en de laatste mens”.

Als die laatste raadsvergadering, met die zogenaamde uitvoeringsagenda nu eens de inleiding kan zijn voor een nieuwe aanpak, die kan zorgen voor de inrichting van een ambtenarenkorps waar de werkomstandigheden en het plezier in het werk weer vertrouwen wekt, een gemeentebestuur, waar hernieuwd vertrouwen uit gaat spreken en de PR de positieve kant weer op kan.

Charles

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn