Bezoekers

199567
TodayToday165
YesterdayYesterday209
This WeekThis Week809
This MonthThis Month4427
All DaysAll Days199567
lijst5.jpg

Hyalomateek

Overgenomen bericht:
Het is goed om bekendheid te geven aan zaken, die een bedreiging zijn voor de gezondheid.
Jaren geleden heeft onze partij een motie in de raad van Midden-Drenthe ingediend, om meer te waarschuwen voor de tekenziekte, of te wel de Ziekte van Lyme. Deze ziekte kent inmiddels al meer slachtoffers dan Aids. Men vond actie om meer aandacht aan de Ziekte van Lyme te schenken overbodig. De argumenten om onze motie af te wijzen vonden en vinden wij nog steeds ver onder de maat en of de toenmalige tegenstemmers dit deden uit politieke achtergrond of onwil, blijft onduidelijk.
Thans is er weer een nieuwe teek in Nederland en wij vinden dat daar aandacht aan moet worden besteed. Of wij weer met een motie in de raad van Midden-Drenthe zullen komen weten we nog niet. Toen wij in het verleden meer preventief wilden waarschuwen in verband met de ziekte van Lyme, werkte college en raad hier niet aan mee.
In ieder geval pleiten wij reeds nu voor meer publiciteit.


Reuzenteek aangetroffen op een pony

Op een pony in Wageningen is vrijdag opnieuw een hyalommateek ofwel reuzenteek aangetroffen, melden de site voor natuurnieuws Nature Today en Wageningen University and Research. Een hyalommateek kan bij mensen ernstige koorts veroorzaken.
Teken op paarden
Nadat er vorig jaar 35 van deze teken op paarden in Duitsland werden gevonden, zijn er volgens Nature Today inmiddels ook al negen volwassen exemplaren in Nederland aangetroffen. Toch is de kans om een hyalommateek tegen te komen nog steeds zeer klein, staat op de site. "Dierenartsen en eigenaren van paarden en runderen doen er wel goed aan om alert te zijn op de aanwezigheid van hyalommateken."
Gestreepte pootjes
Het meest typerende kenmerk van deze teek zijn volgens de Tekenradar de gestreepte pootjes. Ook zijn ze twee of zelfs drie keer zo groot als de Nederlandse schapenteek en de vlekkenteek. Er zijn dit jaar inmiddels al enkele vondsten van de hyalommateek bij de NVWA gemeld vanuit verschillende provincies in Nederland. Niet alle grote teken die aangetroffen worden, zijn automatisch reuzenteken. Volgezogen volwassen Nederlandse teken zijn ook fors.
Bron: ANP

 

 

 

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn