Bezoekers

213509
TodayToday69
YesterdayYesterday132
This WeekThis Week497
This MonthThis Month2160
All DaysAll Days213509
logo.jpg

Begroting 2020

Wijsheid is een bezit Geld is macht Karakter is meer

Dit is een citaat uit ons verkiezingsprogramma voor deze raadsperiode en die spreekt voor zich.
Als we onderschrijven dat geld macht is, dan zien we dat deze gemeente er financieel goed voor staat. Dat is een goede zaak en dat moeten we trachten te houden. Levert dat geld ook inderdaad macht op. Ja, want er is een gemeentelijke macht, om veel goede zaken te doen voor onze inwoners, want daar draait het om.

Eigenlijk heet deze vergadering, algemene beschouwingen en dat betekent dat je kijkt naar 2020, maar zeker ook naar de rest van 2019 en de afgelopen periode.
Die laatste was turbulent. Een chaotische toestand binnen het ambtelijk apparaat en vervolgens een BMC rapport, waarover de nodige commotie ontstond. We weten allemaal wat er is gebeurd. Maar nu de vraag: Hoe is de situatie nu? Zijn er verbeteringen waar te nemen? Na het vertrek van de vorige secretaris, is er een interim geweest. Ik onthoud mij van een waardeoordeel, maar wel wil ik bij deze de nieuwe secretaris veel succes wensen. Orde op zaken.
Wij vinden echter, dat een evaluatie en een beschouwing betreffende het BMC rapport nog dient plaats te vinden.
In de openbaarheid, in de raadzaal.
Voorzitter, een zeer zwarte bladzijde is het verlies in wat ik noem, het fiasco Jade. Hoe is het mogelijk, dat één man, in staat is geweest om 1, 6 miljoen van onze gemeente af te pakken? Thans staat er nog een klein miljoen open. Ik wil, wij willen daar in een later stadium op terugkomen.

Wijsheid is een bezit, dat je moet koesteren. Wijsheid ontwikkelt zich en moet een groeiproces zijn. Ouderen waren vroeger de stamoudsten en die hadden veel in de melk te brokkelen. Daarom drink ik melk, U ook?
Maar wat missen die stamoudsten allemaal? Juist, dat is het jeugdig elan, de onbevangenheid, de drift en de passie.
Wanneer krijg je de wijsheid in bezit: als je jeugd en stamoudsten samen laat optrekken en werken.
Wij prijzen ons als fractie gelukkig, dat die mix aanwezig is en groeit.

In een democratie zijn meerderheden de beslissende factor en juist daar onderscheiden wij ons.
Wij zijn tegenstanders van coalitie en oppositie. Wij vinden dat 23 raadsleden en in dit geval 8 fracties, 8 partijen, een samenspel dienen te leveren, betreffende enig onderwerp, of geïnitieerd door college of raadsfractie, moeten oordelen over zo’n voorstel. Op eigen kracht, geen fractiediscipline.

Voorzitter, wij hebben een aantal moties en amendementen.
Betreffende extra financiering doelen wij op het nu aantrekken van bijvoorbeeld 15 á 20 miljoen, al naar gelang herberekening van de wenslijst oplevert. Nu op die manier geld lenen, levert geld op. Dan is er tegelijk de mogelijkheid, om lopende leningen te converteren. Hat zal te ver voeren op dit moment, om exacte bedragen te noemen, of vast te stellen.
Graag worden wij nader op de hoogte gebracht voor de voorjaarsnota van 2020.
De moties en amendementen verschijnen nu in volgorde in beeld. En zijn daarmee ingediend.

Trouwens, nog even een woord van dank, aan allen die ons hebben ondersteund.
Tot zover in eerste instantie.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn