Bezoekers

213488
TodayToday48
YesterdayYesterday132
This WeekThis Week476
This MonthThis Month2139
All DaysAll Days213488
logo.jpg

Vraaggesprek De Haas

Vraaggesprek met onafhankelijk raadslid
Charles de Haas van de partij Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork over de onlangs gehouden algemene beschouwingen op 7 november 2019.

U bent fractievoorzitter, woordvoerder van uw driekoppige fractie.
Hoe hebt u de vergadering ervaren?
Een min of meer tevreden resultaat. Verschillende van onze moties zijn overgenomen door het college. Nu moeten we afwachten hoe en wat er verder van terecht komt Over het algemeen was er een goede discussie, behoudens enkele raadsleden die geen nadere toelichting vroegen, maar overduidelijk steeds probeerden om anderen te torpederen.

Wilt u betreffende dat laatste aangeven wie dat dan waren?
Als u het videoverslag terugdraait, dan kan iedereen zelf oordelen.
Dit is het gedrag dat de politiek een slecht imago bezorgt. Ik begrijp niet waarom partijbesturen niet ingrijpen in dit storende wangedrag.
Maar daarvoor is het woord straks aan de kiezer.

Wat was uw belangrijkste onderwerp?
De vervanging van drie sporthallen. In Smilde, Beilen en Westerbork.
Alle drie meer dan 40 jaar oud. Ons standpunt is: Als je als gemeente praat over sportnota’s en meer bewegen, dan moet je daar ook de juiste accommodatie voor aanbieden.
Maar ons bleek dat er geen afschrijving was gepleegd en al helemaal niets was gereserveerd voor vervanging. Er is alleen onderhoud gepleegd op de meest goedkope wijze.

Dan is natuurlijk de hamvraag hoe het geld er komt als er niets gereserveerd is. Hoe wilt u dat oplossen?
Eenvoudig. Meestal lenen gemeenten bij de bank Nederlandse Gemeenten(BNG). Informatie leert, dat er bijzonder goedkoop geld geleend kan worden. Tegen 0,85% rente. Dan moet er lineair worden afgelost. Ik heb het voorbeeld gegeven: leen 50 miljoen euro en dan kun je sporthallen afbreken en nieuw bouwen. Is er ook nog geld voor extra onderhoud van wegen. Daar is ook veel achterstand en dat kan grotendeels worden weggewerkt. Met een looptijd van 50 jaar kost dat aan rente 42.500, euro en aan aflossing1 miljoen per jaar. Gezien de financiële situatie van de gemeente is dit volkomen verantwoord.

U hebt in uw slotbeschouwing de VVD wethouder de waarheid gezegd. Wat verwacht u daar van?
Helemaal niets! De opstelling van deze mevrouw is laakbaar. Bijna twee jaar mensen laten wachten, om een project af te ronden, dat al volledig klaar was om aan te pakken.(fietspad naar het historisch monument Veenbrug in Smilde) hoefde Alleen moest er nog een raadsvoorstel met begroting naar de raad. Maar er gebeurde helemaal niets omdat de toenmalig behandelend ambtenaar met pensioen was gegaan. Wel vier instanties zaten al die tijd te wachten, maar daar had zij lak aan. In deze wethouder heb ik weinig vertrouwen meer, want haar handelen, of beter gezegd niet handelen, wordt afgeschermd door de zogenaamde coalitie.

Wilt u nog een laatste opmerking plaatsen?
Ja. Dank aan mijn fractieleden, Gineke, Niels en Arjen. Ook de andere adviseurs hebben veel waardevol werk verricht, dank daarvoor.

Ik wil u bedanken voor de beantwoording van de vragen.
Assen, 9 november 2019 .

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn