Bezoekers

213483
TodayToday43
YesterdayYesterday132
This WeekThis Week471
This MonthThis Month2134
All DaysAll Days213483
logo.jpg

Brief aan Minister Ollongren

Naar aanleiding van onderstaand bericht in de pers heeft GBSBW een brief gestuurd naar Minister Ollongren. Deze brief is inmiddels ontvangen en in behandeling. 

Bron: NOS nieuws
Ollongren wil meer openheid lokale partijen over geld
Er komen bindende regels voor giften aan lokale en regionale partijen. Nu zijn dat soort bepalingen er alleen voor landelijke partijen en minister Ollongren wil daar verandering in brengen.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat door het ontbreken van bindende regels nu niet duidelijk genoeg is hoe niet-landelijke partijen worden gefinancierd. Een van de eisen waar landelijke partijen nu wel en lokale niet aan moeten voldoen is dat ze giften van boven de 4.500 euro openbaar moeten maken.
Wilde Westen
In Nieuwsuur noemde politicoloog André Krouwel Nederland begin deze maand het Wilde Westen van de partijfinanciering. Hij zei dat de lokale politiek zonder goede regels makkelijk gecorrumpeerd kan worden, nu er helemaal geen regels zijn voor hoe ze aan geld mogen komen.
De uitzending van Nieuwsuur ging onder meer over de twee Haagse ex-wethouders van Hart voor Den Haag/groep De Mos die worden verdacht van ambtelijke corruptie en omkoping.
Nieuwe wet
Ollongren wil de regels voor niet-landelijke partijen opnemen in een nieuwe wet. Ze zullen ook gelden voor lokale en regionale afdelingen van landelijke partijen. De nieuwe wet wordt waarschijnlijk pas volgend jaar ingediend. In de tussentijd vraagt de minister lokale en regionale partijen op vrijwillige basis transparant te zijn over hun financiën.
"Decentrale partijen spelen een belangrijke rol in onze lokale en regionale democratie. Hun integriteit is daarom van wezenlijk belang voor de integriteit van het openbaar bestuur", schrijft Ollongren.

 

De brief van GBSBW.

 

Smilde 29 oktober 2019,

Onderwerp: Openheid lokale partijen over geld.

 

Excellentie, Geachte Mevrouw Ollongren,

 

Onlangs stelde U in een brief aan de Tweede Kamer, dat bindende regels voor niet-landelijke partijen ontbreken.
Dat die regels er niet zijn, dient niet verweten te worden aan die partijen. Die regels zijn te maken en hadden er al lang moeten zijn.
Maar dat is niet het enige. Van overheidswege worden landelijke partijen gefaciliteerd door diezelfde overheid. De lokale onafhankelijke partijen krijgen helemaal niets, ondanks vele verzoeken daar toe.
In onze optiek, dient U eerst die partijen net zo te behandelen als de landelijke partijen. Of alle financiële ondersteuning geheel stoppen. Dan hebben alle monniken weer dezelfde kappen.
Maar primair dient in onze optiek, elke erkende partij gelijk te worden behandeld en naar rato te worden ondersteund.
Onze partij, Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork, is opgericht op 15 mei 1970 en bestaat volgend jaar 50 jaar en is op dit moment met 3 zetels in de Gemeente Midden-Drenthe in de raad vertegenwoordigd. De afgelopen 50 jaar is onze partij onafgebroken in de gemeenteraad aanwezig geweest. (Uit eigen zak is alles betaald) Wij zijn ook een ANBI gelegitimeerde instelling. Dit houdt ook in, dat wij onze jaarrekening met regelmaat op de website presenteren. ( o.a. voorwaarde ANBI) Ondanks deze transparantie, hebben wij nog nooit een euro overheidsgeld ontvangen.
Wellicht draagt dit schrijven bij tot een rechtvaardige behandeling van alle partijen en worden partijen die sjoemelen met transparantie uitgesloten. Als een partij in deze niet oprecht is, hoort die niet thuis in de politiek.

 

Hoogachtend,

Charles C. de Haas, fr.vz.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn