Bezoekers

219094
TodayToday58
YesterdayYesterday81
This WeekThis Week139
This MonthThis Month726
All DaysAll Days219094
lijst5.jpg

Motie Laadpalen

Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork wil dat de gemeente zelf het heft in handen neemt en houdt inzake de plaatsbepaling, de economische ontwikkeling en daarmede zo goedkoop mogelijk de stroomvoorziening middels laadpalen voor elektrische voertuigen kan realiseren.
Het is van belang dat tijdig voorzieningen worden getroffen voor de juiste bekabelingen om overal in de gemeente goede maatregelen worden genomen.
In een motie in de raadsvergadering van 27 februari a.s. roept de fractie van gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork hiertoe op.
Charles de Haas, fractievoorzitter zegt: “Je moet op tijd de juiste maatregelen, dus beleid ontwikkelen, om te zorgen dat anderen niet gaan bepalen wat de prijs straks is. De burger hoeft niet de hoofdprijs te betalen voor de stroom. Er worden nu al veel elektrische vervoermiddelen aangekocht en dat zal op korte termijn hard toenemen. Daar moet de gemeente op voorbereid zijn en zelf zorgen voor locatie en prijsbepaling.”

Nadere informatie: Charles de Haas 0592-412779 06-51856325
Bijlage: motie

Motie : Laadpalen voor elektrische auto’s

Ingevolge artikel 29 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden voor de gemeenteraad.

Behorende bij:
Raadsvergadering d.d. 27 februari 2020

Voorstel:

De Raad draagt het college op om beleid te ontwikkelen voor het plaatsen van elektrische laadpalen voor auto’s.

Toelichting:
Het is voor de toekomst van groot belang, dat er tijdig wordt ingezet op een doelmatig beleid inzake het groeiende aantal elektrische vervoermiddelen. Voor particulieren en bedrijven.

Wellicht is het goed, dat Midden-Drenthe een aanzet geeft voor een duidelijk en goed beleidsplan in samenwerking met Provincie Drenthe en alle andere Drentse gemeenten.

Om overspoeling van het lichtnet en de prijzen van het laden niet te ver op te laten lopen, is het een noodzaak, dat de plaatsing en gebruik van laadpalen gereguleerd wordt. Het liefste wordt dit door een overkoepelende organisatie en/of de desbetreffende gemeente gedaan. Bedrijven mogen zelf bepalen hoe, waar en wat voor laadsystemen ze openbaar willen maken, maar de gemeente zorgt voor voldoende capaciteit, concurrerende prijzen en een eerlijke verdeling van laadtijd.

Dit kan gerealiseerd worden door afspraken te maken met de provincie en de ondernemers. Als deze afspraken niet gemaakt zullen worden ga je ongelijkheden in de markt zien; bedrijven plaatsen alleen waar het hen beste uitkomt, prijzen schieten naar abnormale hoogtes, niet iedereen heeft toegang tot laden etc.

Daarnaast heeft ook een economische weging. Gemeentes kunnen door de regulering en het eventueel zelf exploiteren van laadpalen concurreren met bedrijven en een flinke, nieuwe inkomstenbron creëren. Dit komt dan ook weer ten goede aan de gemeenschap. Er is dan namelijk meer diversiteit op de markt en deze inkomsten kunnen weer goed geïnvesteerd worden in de gemeente en zijn inwoners. Eventueel kunnen deze inkomsten gebruikt worden voor het uitbreiden vaan de private laadpalen; de laadpalen bij mensen op de oprit.

Namens de Groepering Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork
Charles C. de Haas, fractie voorzitter.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn